Gaby den Held - Nieuws

Publicatie van video’s met twee       23-3-2013   
fragmenten uit Charlie Dark:

Bovendien had ik voortaan vleugels (03:20)  Youtube/Vimeo
Mijn prille vleugels braken uit hun cocoon (02:15)  Youtube/Vimeo 




Geluidsopnamen ingesproken             10-2-2013
met gedeelten uit mijn roman Charlie Dark. Een nogal hilarische onderneming gezien de soms dramatische tekst en het feit dat ik geen stemacteur ben. Ik heb me er in ieder geval mee vermaakt. De bedoeling is dat hier video’s van worden gemaakt voor promotie van de roman.
 
ENGLISH
GABY DEN HELD
           
                         
ARCHIEF

 
Manuscript van mijn                                  22-12-2012
debuutroman CHARLIE DARK is klaar!  
Als voorproefje is hier een fragment.
  
Nu hoop ik een uitgever te vinden die het met Charlie Dark aandurft!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jimmy Lucky en Nola Hatterman   19-4-2013
Een afbeelding van dit schilderij zag ik onlangs in het Volkskrant Magazine van afgelopen weekend. Ik hou van dit schilderij. Toen ik het in het Stedelijk zag hangen dacht ik: dat is Nathan benillouche (een van de hoofdpersonen van mijn roman Charlie dark)!
Het is geschilderd in 1930 door NOLA HATTERMAN (1899-1984). 'Op het terras' toont de revue kunstenaar Jimmy van der Lak, die optrad onder de naam Jimmy Lucky. De afbeelding zou gebruikt worden als onderdeel van een reclamecampagne voor het biermerk Amstel, maar de brouwer trok zich terug toen hij zag dat een zwarte man was afgebeeld.
 
Meer info over het schilderij en NOLA HATTERMAN
Maan (II): fragment 1 31-5-2013 
Een van de eerste zinnen uit MAAN, de tweede roman waar ik pas mee begonnen ben:
'Rik was betoverd. Hij moest naar Maan kijken en wist een tijd niets te zeggen. Maan zei ook niets. Stilte. De zon ging onder.'
Edith Sitwell   31-5-2013
I am not eccentric. It's just that I am more alive than most people. I am an unpopular electric eel set in a pond of goldfish.

De Engelse dichteres Edith Sitwell ( Scarborough, 7 september 1887 – Londen, 9 december 1964) was een opvallende verschijning. Picasso beschreef haar gezicht als een 'collecter's item', en Cecil Beaton omschreef haar als 'a tall graceful scarecrow'. Daarbij hulde ze zich met de jaren in steeds excentriekere kleding. Edith Sitwell kwam uit een oude aristocratische familie maar had een ongelukkige liefdeloze jeugd. Van haar strenge vader moest ze een stalen korset dragen om de stand van haar wervelkolom te corrigeren. Op haar vijfentwintigste vertrok Edith naar London met haar gouvernante Helen Rootham. Ze publiceerde daarna avantgardistische gedichten die opzien baarden en weerzin wekten van traditionalisten. FAÇADE (1923) bijvoorbeeld, is een rap avant la lettre, met begeleidende muziek van William Walton. Ze maakte indruk met haar gedichten over de 2e wereldoorlog zoals STILL FALLS THE RAIN (1941), geschreven na de luchtaanvallen op Londen, op muziek gezet door Benjamin Britten. Erkenning volgde alsnog na de oorlog. Ze kreeg tal van onderscheidingen en trad toe tot de Orde van het Britse Rijk.

Meer over Edith Sitwell
Edith Sitwell, interview door John Freeman
Uit de serie: FACE TO FACE (fragment)
Still falls the rain

Roger Peyrefitte 28-5-2013
Roger Peyrefitte (17 augustus 1907 – 5 november 2000) was een Franse schrijver en diplomaat en voorvechter voor homorechten. Hij schreef gay romans die veelal autobiografisch waren zoals LES AMITIÉS PARTICULIÈRES (1944). Het boek werd in 1964 verfilmd. Op de set ontmoet hij de dan twaalfjarige Alain-Philippe Malagnac d'Argens de Villèle waarmee hij een levenslange vriendschap zou aangaan. Alain trouwt later met zangeres en beeldend kunstenaar Amanda Lear. Roger Peyrefitte was berucht om zijn scherpe tong en pen. Toen Paus Paulus VI in april 1967 homoseksualiteit veroordeelde, beschuldigde Peyrefitte hem ervan zelf een verborgen homo te zijn.

Meer over Roger Peyrefitte
Deel 1/7 van de film Les amitiés particulières (Jean Delannoy)


Maan (I)   23-5-2013

Onlangs begonnen aan een nieuwe roman. De werktitel is MAAN. Tijdens het schrijven van mijn eerste roman CHARLIE DARK heb ik een stijl ontwikkeld waarin elementen uit het sprookjes genre, het magisch realisme en de erotische thriller worden gecombineerd. Deze samensmelting van stijlen zal ik voortzetten en vloeiender in elkaar laten over gaan. Ook zal ik elementen uit het kinderboek genre gebruiken. Een groot deel van de roman zal zich afspelen tijdens de jeugd van de hoofdpersoon: Maan. Maan is een bloedmooi jongetje dat al heel jong weet dat hij eigenlijk een meisje is.



NATHAN BENILLOUCHE:       19-4-2013
"Gelijkwaardige relaties zijn 
als de Koude Oorlog"
Interview met Ángel Flores en Nathan Benillouche
Saskia Morgenstern

Engelen, een leugenachtige waarzegster, een transseksuele zangeres, een jonkvrouw 
met 
een snor, Grace Jones als liefdesgodin: een bonte stoet van personages trekt aan je 
voorbij in de tragische, maar verbeeldingsrijke roman Charlie Dark. 

 
Interview met romanpersonages   19-4-2013
Kan dat? Natuurlijk!  De Engelse schrijver Jacob Flores liet mij zien hoe.
 
Lees zijn blog: Jacob Z. Flores: Book trailer for The gifted one
 
 
Un Chant d'Amour21-4-2013
Deze lofzang van poëtische sensualiteit en enige film van JEAN GENET (in samenwerking met Nico Papatakis) is van 1950, maar werd onmiddelijk als pornografie beschouwd. De film werd alleen in particuliere kring verspreid. De werkelijke première vond pas in 1975 plaats. 
Het is een film zonder dialoog en oorspronkelijk zonder muziekband. In 2005 gaf de Franse muziekgroep Mansfield.TYA  een "cine-concert" met deze film.
Un Chant d'Amour
De muziek bij de clip op Youtube is van Simon Fisher Turner (album "Music from films you should have seen")

De droge humor van STEREO TOTAL, een in Berlijn gevestigd Frans-Duits duo bestaande uit Françoise Cactus (geboren Françoise Van Hove) en Brezel Göring (aka Friedrich von Finsterwalde, geboren Friedrich Ziegler), en de bloedserieuze erotiek van Jean Genet vormen een mooie mix.
Stereo Total: Johnny 
  
Trailer en promo ingesproken       22-2-2013 
Met simpele middelen gemaakt: een eenvoudig montageprogramma en stem opgenomen met de webcam. Toch komt dit dicht bij de sfeer die ik zocht. De sfeer van broeierige spanning zit er, mijns inziens, goed in. De trailer en de promo hoeven geen uitleg te geven waar de roman over gaat. Ze zijn er ter promotie en om mensen te prikkelen.
 
 
 
Charlie Dark Promo (01:03)  Youtube/Vimeo
Charlie Dark Trailer (02:11)  Youtube/Vimeo
 
Arnold Spauwen14-6-2013
De Amsterdamse schrijver en dichter Arnold Spauwen is onlangs overleden. Het ging al enige tijd bergafwaarts met zijn gezondheid, maar het bericht van zijn heen gaan verraste me toch. Ik ken hem sinds 1984. Die flamboyante, briljante onnavolgbare Arnold. Die gekke Arnold. De goudeerlijke ziel. Ik zal hem zo missen. Hij is tijdens zijn leven nooit echt doorgebroken, maar nooit heeft hij zijn geloof in zichzelf en zijn kunst verloren. Hij is waarlijk een voorbeeld!

Meer over Arnold Spauwen 

Maan (III): transgender interviews                                                                      3-6-2013
Voor mijn volgende roman Maan wil ik een serie interviews houden. Omdat het hoofdthema transseksualiteit is, wil ik graag met transgenders praten over hun leven en dan met name de jeugdjaren.
Steven Arnold4-7-2013
De zwart-witte tableau vivants van de Amerikaanse kunstenaar Steven 
Arnold (1943–1994) zijn ongeëvenaard  grotesk en fantastisch. Salvador 
Dali en Andy Warhol waren een groot bewonderaar van zijn werk. Vooral 
na het zien van zijn surrealistische film LUMINOUS PROCURESS, waar 
THE COCKETTES in mee speelden, een legendarische groep drag queens.

Meer over Steven Arnold
Documentaire over Steven Arnold (fragment) 
Vladimir Clavijo Telepnev   5-7-2013
De sepia gekleurde foto's lijken het werk van een lang vergeten fotograaf uit het Victoriaanse tijdperk. Maar Vladimir Clavijo Telepnev is in 1962 geboren, te Moskou. Zijn beelden zijn nostalgisch maar overstijgen goedkoop sentiment. Je wordt een sprookjesachtige wereld in getrokken uit lang vervlogen tijden. Je raakt op een prettige manier  beneveld. Tegelijk bekruipt je een ongemakkelijk, zelfs griezelig gevoel.  Je beseft dat er iets mis is. Maar het is al te laat.
 
 
Meer over Vladimir Clavijo Telepnev  
Hier wordt oud nieuws verzameld. Ook vindt je hier fragmenten uit mijn romans en verhalen over mensen die mij inspireerden in de afgelopen jaren.


Götter der nacht12-7-2013
Het culturele leven floreerde in Berlijn tijdens  de Weimar Republiek (1918/1919-1933). En als twee kunstenaars de drang naar vrijheid belichaamden die in deze periode zijn uitweg zocht, waren het wel: ANITA BERBER (1899-1928) en SEBASTIAN DROSTE (1892-1927). In de korte periode dat ze samen waren en optraden toonden ze zich wars van taboes en antibourgeois. Hun androgyne naaktdansen waren geen oppervlakkige seksshows. Ze wilden een staat van extase bereiken die boven het alledaagse en het welbehagen uit steeg. Een complexe staat van lust, puurheid, verlangen, horror en diepe menselijkheid. Enkele titels van hun shows waren ‘„Selbstmord“, „Haus der Irren“, en “Cocain’. Samen brachten ze een boek uit met gedichten en foto’s getiteld: ‘Die Tänze des Lasters, des Grauens und der Extase’. 
 
De Regisseur ROSA VON PRAUNHEIM maakte in 1987 een film over Anita Berber: ‘Anita, Tänze des Lasters’ met LOTTI HUBER.
 Meer over Anita Berber en Sebastian Droste:  
 
Anita Berber
Sebastian Droste
Dances of Vice, Horror, and Ecstasy
Opening scène uit Anita, Tänze des Lasters’
Maan (IV)             21-8-2013
Mijn 2e roman (werktitel: Maan) begint langzaam meer vorm te krijgen. 
Nu met een 'storyboard' bezig om de hoofdpersonen voor mezelf meer 
te kunnen visualiseren. Zodat het (ook voor mezelf) mensen van vlees en 
bloed worden. 

Moet ook nog besluiten of het een volbloed jeugdroman wordt, of een 
verhaal met elementen van een jeugdroman (voor zowel volwassenen als 
kinderen). Dat bepaalt 'hoever' ik kan gaan wat betreft spanning, drama 
en erotiek. 

Maan: Rik      22-8-2013
Nu bedacht ik dat als contrast met de hoofdpersoon Maan (die engelachtig en introvert is), zijn vriendje Rik stoer moet zijn. En hij zit op American football. Maar ik weet helemaal niets van American football! Dat wordt American football kijken op sportnet zoveel. Zeer a-typisch voor mij, dat kan ik je verzekeren. Waarom stuur ik die jongen niet gewoon naar voetbal? 
Maan (V)             22-8-2013
De synopsis van mijn 2e roman MAAN luidt nu: 
MAAN is een bloedmooi jongetje dat al heel jong weet dat hij eigenlijk een meisje is. Kleine stoere RIK is verliefd op Maan. Maan vertelt hem fantastische verhalen over LOUIS, een kikker die eigenlijk een baron is. Rik wordt jaloers op Louis en raakt bijna bezeten door Maan. Ze verliezen elkaar voor jaren uit het oog. Jaren later, Maan is inmiddels een mooie vrouw en fotomodel, ontmoet Rik haar weer. Hij is journalist en zal haar interviewen.




Maan: rugby     22-8-2013
Het is beslist. Met dank aan mijn collega Joan. Maan’s vriendje Rik zit op RUGBY!

Maan: fragment 3           24-8-2013
Daar zag ik iets bewegen. Iets groens.“Een kikker!”“Ssst! Een beetje respect. Louis is van adel!”“Hij is wat?” 
Maan: fragment 2          24-8-2013
In die caleidoscoop aan kleuren kwam plotseling iets in beweging. De moeder van Maan! Haar paradijsvogelachtige verschijning werd volledig opgenomen in die hallucinante kleurenpracht.
 
Andrej Dúbravský    26-8-2013
De jonge Sloveense kunstenaar Andrej Dúbravský (1987) legt het onstuimige narcisme en de onbevangen losbandige seksualiteit van de adolescentie vast in zijn schilderijen en tekeningen van jongens die zich, veelal in groepjes, vermaken in de vrije natuur. De konijnenoren verwijzen naar de oren van de faun. De toeschouwer voelt zich een voyeur die wordt meegenomen in Andrej’s wereld, geopenbaard door zijn schilderijen, tekeningen, maar ook via privéfoto’s en homevideo’s.

Meer over Andrej Dúbravský   
Louis Aragon               21-8-2013
Zijn meest surrealistische ervaring had hij in zijn jonge jaren. Hoe vervreemdend moet het zijn als je pleegmoeder je grootmoeder blijkt te zijn en je zus je echte moeder. En dat allemaal om te verdoezelen dat hij een buitenechtelijk kind was. De schrijver en dichter LOUIS ARAGON  (Neuilly-sur-Seine, 3 oktober 1897 – aldaar, 24 december 1982) was samen met ANDRÉ BRETON en PHILIPPE SOUPAULT een van grondleggers van de surrealistische beweging. Zijn bekering tot het communisme zou later een breuk met zijn vrienden veroorzaken. Zijn liefde voor het communisme was echter niet kritiekloos. Zo veroordeelde hij scherp het hardhandig neerslaan van de Praagse Lente. 

In de loop der jaren ontwikkelt de stijl van zijn romans zich van surrealistisch (LE PAYSAN DE PARIS) via het sociaal realisme ( LES COMMUNISTES) weer terug naar surrealisme (BLANCHE OU L'OUBLIÉ). Zijn poëzie werd door vele componisten en chansonniers vertolkt, waaronder Jean Ferrat, Georges Brassens en Léo Ferré. 

Meer over Louis Aragon  
Louis Aragon leest uit ELSA
Jean Ferrat vertolkt UN JOUR, UN JOUR (tekst Louis Aragon)
Over DE BOER VAN PARIJS ( Le paysan de Paris) 
Matthew Albanese           31-8-2013  
Matthew Albanese (1983) fotografeert miniatuur werelden die hij zelf creëert. Vuurspuwende vulkanen, tornado's, maanlandschappen, een brandend huis. Het materiaal en hoe het reageert op het licht is voor hem essentieel. "How To Breathe Underwater" is bijvoorbeeld gemaakt van walnoten, kaarsvet, kabels, glitter, pindapeulen, vulmateriaal, gips, draad, zeester, samengeperst mos, snoep, sponzen, schelpen en tandpasta.

Meer over Matthew Albanese  
Friesland                                   
  
31-8-2013  Maan: fragment 5
Als God bestond zou hij de wereld naar Friesland geschapen hebben. Friesland is de wereld.
Andere werelden                       

31-8-2013 Maan: fragment 4
Had Maan gelijk: waren er andere werelden? Of heiligen zoals tante Ada beweerde? Bestaat God? Kan een jongen een meisje zijn?
Wolfgang Herrndorf             

12-9-2013  Film, beeldende kunst, de verhalen van vroeger, berichten uit de actualiteiten en het nieuws zijn voor mij bronnen van inspiratie. En de literatuur? Als er een schrijver is die mij inspireert en waar ik me verwant mee voel dan is het WOLFGANG HERRNDORF (1965-2013). Hij is onlangs overleden. Hij had een hersentumor en was zijn einde voor door zelfmoord te plegen. De reden voor mijn fascinatie voor hem als schrijver ligt in zijn buitengewone fantasierijke stijl, die grenzeloos lijkt. Zijn verhalen zijn niet in te delen. De roman TSJIK, over twee jongens die in een gestolen lada op avontuur gaan is een roadmovie, een jeugdroman, volwassen literatuur en thriller ineen. Maar bovenal: wie maalt er om genres als je de kunst verstaat van het verhalen vertellen?


Meer over Wolfgang Herrndorf 

Wolfgang Herrndorf leest uit TSJIK 
Oom Cornelis           

12-9-2013 Maan: fragment 9 
Oom Cornelis had het uiterlijk van een ruwe zeeman met een ruige baard en een oorring en leek wel honderd jaar oud. Maar hij bleek een vriendelijke oude man te zijn. Hij stond een pijp te roken voor zijn winkel. Boven de etalage stond: De wrâld fan Cornelis Quant. Poppedokter en modelbouwer. 
Raar                                          

5-9-2013 Maan: fragment 8
"Wat is dat foar een rare?", vroeg mijn teamgenoot Bauke luid, Iedereen keek naar Maan. Ik hield mijn adem in.
Saskia            
  
1-9-2013 Maan: fragment 6  
Haar gezicht, bekroond met een donker hennakleurige pagekop, was wit bepoederd. Ze had vuurrode lippen en zwaar opgemaakte, met kohl omrande ogen. In haar broekpak, bedrukt met grote rechthoekige felgekleurde vlakken, leek ze wel een wandelend kunstwerk. 
The red king 
                                                      
5-9-2013 Maan: fragment 7 
“Mijn grootste idool is mijn oom! Hij zit bij The Red Kings, een heel belangrijk rugbyteam in Australië.
“The red king”, zei Maan zachtjes.

Feest                                                            

14-9-2013 Maan: fragment 11
De salon was feestelijk versierd met slingers en ballonnen. De grote tafel was gedekt met een mooi tafellaken en er stonden drie grote verjaardagstaarten te pronken op een etagère. Daarnaast stonden karaffen met verschillende soorten limonade. Maan zat aan het hoofd van de tafel, op een versierde stoel. Voor hem op tafel lag een papieren hoedje.

Zo'n Amsterdamse                      

12-9-2013 Maan: fragment 10
Ik kende het huis goed. Al eeuwenlang woont hier een rijke koopmansfamilie. De laatste koopman, Lambert Humalda, leek kinderloos te sterven. Hij trouwde echter op hoogbejaarde leeftijd met zijn dienstmeid die hem op de valreep nog een zoon schonk. Dat gaf nogal wat consternatie. Ze had bovendien een bedenkelijke reputatie. Zo'n Amsterdamse die nogal los van zeden zou zijn. 
Bisu                                              
24-9-2013 Maan: fragment 14
Er is een volk in Sulawesi, een eiland van de Indonesische archipel, dat vijf seksen kent. De Bugis!"
“Vijf seksen? Welke zijn dat dan? 
“Oroane, Makkunrai, Bissu, Calabai en Calalai. 
Oroane en Makkunrai zijn man en vrouw zoals we die traditioneel kennen. Bissu's zijn hermafrodieten. Ze kunnen zowel vrouwelijke kenmerken hebben als een baard en snor dragen. Een Calabai is een vrouwelijke man en de Calalai is een mannelijke vrouw."
"Bijzonder!"
"Vind je? Daar is het heel gewoon. Ze hebben elk hun rol in de maatschappij. Niemand wordt gedwongen te kiezen tussen man of vrouw. Zo zou het in de hele wereld moeten zijn." 

Cape                                                            

23-9-2013 Maan: fragment 13 
Hij droeg een lange zwarte cape met een bordeauxrode voering. Een capuchon verborg zijn gezicht, maar ik wist dat hij naar mij keek. Hij rookte de waterpijp. Gebiologeerd zag ik hoe hij met opperste concentratie prachtige figuren van rook uitblies. 
Francesco Romoli      

23-9-2013 Vergeelde familiefoto's gecombineerd met science fiction. Mensen die langzaam in robots veranderen. Surrealistische stadslandschappen die lijken op het interieur van een gigantische kijkdoos. De Italiaanse kunstenaar FRANCESCO ROMOLI wil werelden creëren die nog niet bestaan. Met behulp van techniek uit de grafische kunst en fotografie en gewapend met zijn ongebreidelde fantasie slaagt hij erin kunst te scheppen die zowel vertrouwd als vervreemdend is.

Meer over Francesco Romoli 
Napoleon                                  

23-9-2013 Maan: fragment 12
De vrouwen joelden toen Maan op de schouders van Freek werd gehesen. Samira, de dame met het kralenkapsel, zag de papieren hoed liggen die op de grond was gevallen. Ze zette hem eerst zelf op en liep toen naar Maan. Ze glimlachte lief.
“Mooi jongetje”, zei ze lispelend, terwijl ze de hoed op zijn hoofd zette. 
“De kleine Napoleon!”, riep Trui, de voluptueuze blondine. 
Janka                                        

25-10-2013 Maan: fragment 15
Janka was het mooiste meisje van mijn klas. Hoe vaak heb ik haar bespied tijdens de les. Hoe vaak heb ik haar van school gevolgd als ze met haar vriendinnen naar huis liep. Soms was ze alleen, zoals vanmiddag. Ze stond bij de brug over de Falomster faert. De zon scheen door haar witte jurk. Maar ik zag alleen Maan. Hij droeg de jurk van Janka. Janka werd Maan. Maan werd Janka. Zijn melkachtige huid, zijn ogen, zijn mond. Hoe zou het zijn om die mond te kussen? 
 
Piemel                                       

8-12-2013 Maan: fragment 16
“Wat ze allemaal niet kunnen tegenwoordig, die knappe doktoren. Duurt dat lang, zo’n operatie? Of sta je zo weer buiten?”
“Geen idee eigenlijk, maar ik denk dat het wel lang gaat duren”, zei Maan. "Volgens mij duwen ze je piemel naar binnen.”
Boele keek hem vol afgrijzen aan. 
2012                                       




2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012