Gaby den Held - MAAN, roman
DE ILLUSTRATIE

Drie kunstenaars: CLIFF VAN THILLO (illustrator) en SANDER & SANDOR (fotografie/visagie) werden gevraagd voor de omslagillustratie. Ze hadden elkaar nooit ontmoet en kenden elkaars werk niet. Vanaf de eerste ontmoeting was het echter duidelijk dat ze elkaars wereld begrepen, al was hun stijl nog zo verschillend. Samen creëerden ze met groot enthousiasme en toewijding een prachtige kijkdoos van een sloot, bevolkt door de wonderlijke kikkers van Cliff. Het resultaat siert nu het omslag van MAAN.


  Sandor legt de laatste hand aan de kijkdoos


 Voor meer info over de illustratoren:
 Cliff van Thillo
 Sander & Sandor
 
GABY DEN HELD
           
                         
 MAAN
DEEL 2: DANTUMADIEL 
Maan en Rik verliezen elkaar voor jaren uit het oog. Als ze midden twintig zijn leiden ze geschieden levens in Amsterdam. Maan is inmiddels een transvrouw en fotomodel. Rik is fotograaf en heeft een relatie met Esther die journaliste is. Maar dat Rik nog steeds in de ban van Maan is blijkt wel als ze elkaar weer ontmoeten bij een interview. Maan neemt Rik en Esther mee in de fascinerende subcultuur van Amsterdam. Een Sodom en Gomorra van exorbitante feesten op geheime locaties. Rik's fascinatie voor Maan ontgaat Esther niet. Er volgen meer verwikkelingen die hen uiteindelijk terug naar Dantumadiel zullen brengen. Daar volgt een dramatische ontknoping.

 Lees het TEKSTFRAGMENT
HET BEGIN
De laagstaande zon scheen in mijn gezicht. Ik knipperde met mijn ogen. Waar was ik? Ik zag een weiland met een sloot. Een doodgewoon weiland met een sloot in het Friese Dantumadiel waar ik met mijn vader woonde. Hoewel, gewoon? Verbeeldde ik het mij, of was het gras groener en het water glanzender dan normaal? Het landschap leek door alles verlaten. Stilgezet als een foto of een schilderij. Het leven leek er uit gezogen. Mooi maar doods. Ik hoorde geen geluid, zag geen leven. Ja toch! Daar, aan de overkant van de sloot zag ik jou staan. Ik vond je bijzonder met  je vlasblonde haar, je bloemetjesblouse en je zwarte ribfluwelen korte broek met bretels. Je bukte om iets op te rapen. Toen je weer overeind  kwam zag je me. Je keek mij aan. Helblauwe ogen doorboorden mijn ziel. Ik was betoverd. Ik moest naar je kijken en wist een tijd niets te zeggen. Zo stonden we tegenover elkaar, aan weerzijden van de sloot. 
“Hoe heet je?”, vroeg ik tenslotte.
“Maan”, zei je plechtig. “En hoe heet jij?”
Ondanks mijn opvallende vuurrode haren vond ik mijzelf plotseling saai en gewoon. Ik was niet mooi, had hele gewone kleren aan en had geen aparte  naam. Ik aarzelde even, maar zei: “Ik heet Rik”. En toen snel: “Wil jij mijn vriend zijn?”
“Dat is goed”, zei je. 
HET VERHAAL
HET BEGIN
DE ILLUSTRATIE
RECENSIES EN INTERVIEWS


HET VERHAAL
DEEL 1: HUORREBERN
Maan is mooi, maar knettergek, vindt Rik. Hij vertelt van die wonderlijke 
verhalen over Louis Donderkop, een baron die half kikker, half mens is. 
Ook Maan's excentrieke moeder Saskia is niet goed wijs. Toch is Rik tot 
over zijn oren verliefd op Maan. Hij worstelt met zijn gevoelens. Zeker 
nadat Maan hem vertelt dat hij eigenlijk een meisje is. Het gaat recht in 
tegen zijn verlangen om geaccepteerd te worden door zijn omgeving. 
Hij wil graag bij de stoere jongens van zijn rugbyclub horen, maar hij is 
een outcast. Na zijn eerste aarzelingen is hij er echter van overtuigd dat 
Maan en hij voor elkaar bestemd zijn. Dan ontmoet hij oom Cornelis. 
Deze sympathieke huisvriend van Maan's familie wil met zijn schip, 
samen met Maan, naar Amsterdam reizen. Daar is een kliniek waar ze 
Maan kunnen helpen een meisje te worden. Rik is vastbesloten om mee 
te gaan. Oom Cornelis heeft zo zijn eigen motieven om Amsterdam te 
bezoeken.
Deze verbeeldingsrijke roman is niet bepaald het doorsnee verhaal over verliefde pubers. Maan woont met zijn excentrieke moeder Saskia, de weduwe van de rijke koopman Lambert Humalda, in een groot huis aan de rand van het Friese Dantumadiel. Rik is verliefd op de beeldschone Maan, maar raakt in verwarring als deze hem vertelt dat hij eigenlijk een meisje is. Dit is nog maar het begin van een aaneenschakeling van onfortuinlijke avonturen die hen langs treiterige rugbyspelers, adellijke kikkermensen en de onderwereld van Amsterdam voert.  
ENGLISH

RECENSIES EN INTERVIEWS

Recensies:
ZiZo Online
Ergens tussen zeemansverhaal en sprookje, realisme en surrealisme, situeert zich de opmerkelijke leefwereld van Maan en Rik... Gaby den Held heeft een rijke verbeelding. Hij verweeft een verhaal over opgroeien met fantasy en sprookje. De schrijver is authentiek en laat zich niet vangen in één genre...
Lees verder

Meerkat Magazin:
Wat een aangename verrassing is Maan. Gaby den Held levert een beklijvende debuutroman af die schippert tussen sprookje en staalhard realisme. In slechts enkele pennentrekken schetst hij telkens opnieuw een sfeer, een gevoel. De taal is kleurrijk en filmisch, maar gaat recht op haar doel af.
Lees verder

Het Continuüm:
Ik zie de film voor me, Maan die in de She Lion Fashion Store op Rik afkomt, jaren nadat ze elkaar voor het laatst hebben gezien. Mijn advies: lees voor die film komt eerst dit boek.
Lees verder

Interviews:
RTV Oost
In de Roze Golf een uitgebreid gesprek met schrijver Gaby den Held over zijn debuutroman 'Maan'. Het boek beschrijft de vriendschap en de liefde tussen Rik en Maan, een jongen die een meisje wil zijn.
Beluister interview

Leeuwarder Courant:
Een transgenderliefde in Dantumadiel
Ik heb zelf in mijn jeugd ook ervaren hoe het is om anders te zijn dan de anderen. 
Lees verder

LiveLikeTom:
'Ik beleef de dingen heel intens'
Lees verder