Een stage bij de pioniers van Naturalis





​12 juni 2015 PRINT

Van 30 maart tot 10 juli heeft schrijver/webredacteur Gaby den Held stage gelopen bij Naturalis. Wat heeft hij gedaan en wat waren zijn ervaringen?

Je stage zit erop. Wat was je opdracht?
De teksten schrijven voor het Google Street View Project. Dat is werkelijk een fantastisch project dat wordt geleid door mijn stagebegeleider Esther Herberts en gecoördineerd door Jessie Both. Moet je eens voorstellen: dag en nacht kunnen ronddwalen door Naturalis! En je kan zelfs op spannende plekken komen waar je anders niet in mag, zoals de depots en de collectietoren. Hoe bijzonder is dat? Voor dit project zijn haarscherpe hoge resolutie foto’s gemaakt van meer dan 150 objecten. Van de meeste daarvan heb ik de beschrijvingen gemaakt. Daarna heb ik de campagne voor Facebook en Twitter uitgewerkt en uitgevoerd.
Dat beschrijven van die objecten: dat ging niet vanzelf neem ik aan?
Zeker niet. Eerst moet je de Naturalis-manier van vertellen eigen maken. Daar hebben de mensen van Communicatie en Evenementen me veel bij geholpen.
Maar hoe wist je wat je moest schrijven?
Ik had natuurlijk bronnen die ik kon naslaan. Maar ik heb het meeste gehad aan de commentaren van de collectiebeheerders. Zij waren het ook die me wezen op het soms heel persoonlijke verhaal achter de objecten. Als je dat verhaal meeneemt komt de rijke geschiedenis van Naturalis naar voren.
De geschiedenis van Naturalis? Bestaat Naturalis dan zo lang?
Wat heet! In 1820 werd ’s Rijks museum van Natuurlijke Historie gesticht. Veel collecties gaan eeuwen terug en zijn verzameld door ware pioniers. Mensen die naar verre oorden op ontdekkingsreis gingen en onder soms barre omstandigheden nieuwe dier- en plantensoorten ontdekten. Naturalis heeft een schat aan zowel objecten als verhalen.
Dus veel waardevolle oude objecten…
Nou, het mooie aan Naturalis is dat het die oude geschiedenis koestert, maar tegelijkertijd eigentijds en toekomstgericht is. Dat bewijst dit Google Street View Project dat is geïnitieerd door Maarten Heerlien. Naturalis is nu het eerste natuurhistorische museum in Europa met Street View. In feite kun je zeggen dat de pioniersgeest van vroeger nog altijd aanwezig is in Naturalis.
Hier klinkt trots uit. Voel je jezelf tijdens de stage verbonden met Naturalis?
Absoluut! Ik voel me hier als een vis in het water en het enthousiasme van de mensen hier is zo aanstekelijk. En dan is daar die schat aan boeiende en spannende objecten waar mensen die hier werken met recht trots op kunnen zijn. Het Google Street View Project is hierbij niet alleen voor de bezoekers mooi, maar is ook een manier om de medewerkers weer te attenderen op alle schatten die Naturalis heeft. Daarnaast is het ook een mooie basis waarvan uit virtuele tentoonstellingen gemaakt kunnen worden zoals Evolutie op eilanden die communicatie adviseur en voorlichter Astrid Kromhout heeft samengesteld en waarvoor ze de teksten heeft geschreven. 
Heb je zelf nog suggesties?
Er is nog zoveel te vertellen! Ik nodig iedereen uit om die verhalen naar het voetlicht te brengen. Zo is er denk ik nog veel meer te vertellen over bijvoorbeeld de cichliden uit de Victoriameer. Ook een Dubois tentoonstelling zou wat zijn. Of zet alle pioniers van Naturalis in het zonnetje! Astrid stelde een keer voor om die dappere pionier uit de zeventiende eeuw, Maria Sybilla Merian, te verbinden aan een huidige vrouwelijke onderzoeker en wetenschapper. Als geëmancipeerde vrouw avant la lettre trok zij in de zeventiende eeuw samen met haar dochter de jungle in van Suriname om vlinders te verzamelen. Naturalis is rijk aan dit soort fantastische verhalen. Deze organisaties heeft een schatkamer in bezit. Je hoeft de schat alleen nog maar te ontdekken.
Daarnaast: Google Street View is niet in steen gebeiteld. Als iemand waardevolle aanvullingen heeft is dat meer dan welkom! Dat past ook bij de openheid hier. Naturalis streeft die niet alleen na, maar maakt die ook waar.
GABY DEN HELD
           
                         
EEN STAGE BIJ DE PIONIERS VAN NATURALIS