Gaby den Held - Charlie Dark, roman
CHARLIE DARKEngelen, een leugenachtige waarzegster, een transseksuele zangeres, een jonkvrouw met een snor, Grace Jones als liefdesgodin: een bonte stoet van personages trekt aan je voorbij in de verbeeldingsrijke roman Charlie Dark. Een tragische liefdesgeschiedenis, maar ook een magisch realistisch sprookje. HET SPROOKJE

Ángel luistert als kleine jongen naar zijn moeder Meike. Ze vertelt hem een sprookje voor het slapen gaan. Het verhaal gaat over Ángel en Charlie, twee vrienden die in een betoverde sloot springen en in de onderwereld terecht komen. De zoektocht naar de bovenwereld loopt als een rode draad door de roman. Ze worden gevolgd door een zwarte uil. Vertegenwoordigt hij het goede of het kwade? Ze ontmoeten een kolonie opstandige vuurvliegjes, reuzinnen, monniken van de kloostergemeenschap Van Onderen en ontdekken en verliezen elkaar op het bal van een jonkvrouw met een krulsnor. Zullen ze ooit de bovenwereld terug vinden? 
 
Lees een fragment uit Charlie Dark

DE PERSONAGES (In volgorde van opkomst)
Angel Flores, de ik-persoon
Er vloeit Fries en Spaans bloed door mijn aderen. Ik heb de blanke huid van mijn moeder. In de zomer kreeg ik als kind zelfs sproeten. Mijn donker golvend haar zie ik terug bij mijn vaders familie. En volgens mijn vriend Tim kom ik klaar als een flamencozanger. 'Ay ay ay', bauwde hij me herhaaldelijk na tot grote hilariteit van zijn stiefvader en zijn maten die altijd in zijn huis rond hingen. Ook mijn temperament paste  volgens hem bij mijn Spaanse genen. Mijn grootmoeder en mijn tantes; allemaal hadden ze een opvliegend karakter.
Charlie Dark, jeugdvriendje
Hij school in een hoek van mijn kamer. Uren zat hij daar, dat schuwe magere scharminkel. Net als jij keek hij liever de kat uit de boom. En dan, plotseling, fluisterde hij me iets in het oor. Stoute dingen.
Charlie, de jongen die Angel later als zijn jeugdvriendje herkent.
Je droeg een donkere zonnebril. Tegen de lage zon, maar ook om je kraaienpootjes te maskeren. Je  bent niet wars van zelfspot. Toen je hem af deed zag ik een alleraardigst gezicht. Knap, maar zeker geen klassieke schoonheid. Je hoofd, getooid met springerig stug donkerblond haar, lijkt groot omdat  het zo langwerpig is. Je kaak bleek zo nauw te zijn dat ze twee tanden hebben moeten trekken omdat ze zich niet in je gebit voegden en je voortdurend je tong op stuk beet. Scherpe lijnen omzomen je ogen en mond. Verder een eerder mager dan slank voorkomen. Knokige handen toonden een opvallende moderne ring. Maar je onvolkomenheden vormen samen een alleszins aantrekkelijk geheel. Onweerstaanbaar zelfs.
De uil (sprookje van de toversloot)
Na enige tijd kwamen we bij de rand van een bos. Daar zagen we een reusachtige uil zitten op een tak van een knoestige eik. Zijn veren waren zo donker dat ze bijna zwart leken.
Meike Floris, de moeder van Angel
Mijn moeder was een struise Friese donkerblonde stoot met volle rode lippen en zachtbruine ogen. Zwoel en ernstig. De blik van Brigitte Bardot. In  mijn herinnering droeg ze altijd zomerjurken en badpakken in de meest prachtige designs uit de stoffenwinkel van mijn vader.
Esmée Floris, de zuster van Angel
Om Esmée moest iedereen altijd lachen. Ze was een koddig klein meiske, niet op haar mondje gevallen en kon scherp, maar komisch uit de hoek komen.
Sietze Hoekstra, een vriend van Angel
Hij heeft een stoere verweerde kop. Zijn mond lijkt die van een melancholische Pierrot, maar zijn expressieve helderblauwe ogen lachen je toe. Nooit eerder zag ik een dergelijk contrast in uitdrukking tussen  twee gezichtshelften. Hij is net zo'n driftkikker als ik. Zijn ontstuitbaar enthousiasme is even overrompelend als ontwapenend.
Hugo Floris, de vader van Angel
De stoffen van Flores’ werd echter pas een begrip met mijn vader aan het roer. Hij had iets dat zijn voorouders niet hadden. Om te beginnen overvleugelde hij hen in zijn eruditie en kennis over stoffen. Verder had hij een feilloos gevoel voor kwaliteit en bijzondere dessins, wist hij waar hij de beste stoffen kon halen en had hij een uitgebreid internationaal netwerk. Hij was bovendien zeer ambitieus: waar anderen afhaakten ging hij verder. Maar hij had ook iets extra’s: hij was een meester in het aanvoelen van trends.
Ana Floris, de grootmoeder van Angel
Ze  was een sterke vrouw. Ik vond het prachtig zoals bezoekers schutterig werden onder haar ogen. Vooral mannen werden meelijwekkende wezens. Een enkel sarcastisch woord van haar en ze werden kleine kinderen en als was in haar handen. 
Carmélia Apollonio, de oudtante van Angel, zuster van Ana
Op  haar staalblauwe ogen na was zij het volmaakte clichébeeld van een zigeunerin. Scherpe trekken, een karakteristieke neus en een haviksblik. Ze had ravenzwart haar en was behangen met sieraden. Iedere keer als ze bewoog rinkelden haar armbanden. Ik kon mijn ogen niet van haar af houden.
Tim Klaver, klasgenoot en vriend van Angel
Hij was in bijna alles tegengesteld aan mij. Hij was blond, brutaal, volks en dapper. Hij kon me schalks aankijken op een manier dat ik helemaal week van binnen werd.
Nathan Benillouche, een vriend en minnaar van Angel
Ik  had nog geen tien passen gelopen toen ik merkte dat ik werd gevolgd door een taxi. Achterin zat een knappe donkere man die me wenkte. Hij  had kort zwart kroeshaar, donkere melancholische ogen en een sensuele mond.
Herma Frodita, jonkvrouw (sprookje van de toversloot)
Er schreed een elegante dame de kamer in. Ze was fijn van bouw en was gekleed in een halflange zwarte wijdvallende rok, daarover heen droeg ze een wit colbertjasje. Op haar hoofd droeg ze een brede hoed met voile. Haar wenkbrauwen waren met een gracieus lijntje vanaf haar neusbrug schuin omhoog getekend. Een ander opvallend detail aan haar uiterlijk maakte haar pas echt excentriek.
“Ze heeft een snor”, fluisterde je.
Sarena Wilson, een vriendin van Nathan
We werden uitbundig begroet door Sarena, een donkere vrouw van midden dertig met een aanzienlijke boezem, een ingenieus bouwwerk van minuscule vlechtjes op haar hoofd, verbaasde ogen en de grootste lippen die ik  ooit van nabij had gezien. Ze had daardoor iets weg van een eend. 
DE VIDEO’SZie de Charlie Dark promo en trailer.
Video, tekst en stem: Gaby den Held 
Muziek: Kevin MacLeod : Satiate - only percussion, en: Second Coming - no percussion
 
Stills uit de trailer en promo 
Charlie Dark trailer: Charlie
Charlie Dark trailer: mad doll
Charlie Dark trailer: vortex
Charlie Dark trailer: vortex in the clouds
Charlie Dark trailer: beast
Charlie Dark trailer: angels in the woods
Charlie Dark trailer: Charlie & Nathan
Charlie Dark trailer: Grace/Sarena
Charlie Dark promo
Charlie Dark trailer
GABY DEN HELD
           
                         

ENGLISH
HET VERHAAL
HET SPROOKJE
DE PERSONAGES
DE VIDEO’S
 

HET VERHAAL
Ángel  Floris leeft als kind in een fantasiewereld. Met zijn theatrale moeder Meike is zijn jeugd één groot toneelstuk. Maar Meike verdwijnt plotseling als hij zeven jaar oud is. Hij komt in de harde realiteit terecht: zijn vader ontwijkt hem en hij wordt gepest op school. Op dat cruciale punt in zijn leven verschijnt een mysterieuze jongen: Charlie Dark. De enige met wie hij zijn frustraties kan delen. Het gaat bergafwaarts met Ángel. Hij is amper vijftien als hij in de prostitutie terecht komt. Vanaf een bepaald moment weet hij zichzelf uit het moeras omhoog te trekken. Hij rondt zijn opleiding als bibliothecaris af en leidt daarna een rustig leven in Amsterdam. Dan ontmoet hij een jongen in wie hij zijn vroegere vriendje Charlie Dark herkent. Maar is hij het wel? Wie is Charlie?